Kaj je duhovno sveto Obhajilo?

Ker ti ni dopuščeno več kot enkrat na dan pristopiti k mizi Gospodovi in prejeti Jezusa v presvetem Zakramentu, obstaja drug način svetega Obhajila, v katerem se boš lahko združil z Jezusom ne le enkrat, temveč tudi večkrat na dan. To je duhovno sveto Obhajilo.

Duhovno sveto Obhajilo je goreča želja, združiti se z Jezusom. Zadostuje ti vzdihljaj ljubezni, da rečeš: » O moj Jezus, pridi k meni, jaz hrepenim po Tebi!« Duhovno sveto Obhajilo lahko opraviš, kadar in kolikokrat hočeš!

»O blaženo duhovno sveto Obhajilo, ker skrivaš v sebi zaklad, katerega pozna le malo ljudi!«, pravi sveti Leonard.

Četudi za duhovno sveto Obhajilo zadostuje en sam zdihljaj, ga je potrebno opraviti, če je le mogoče, kleče, s sklenjenimi rokami, z zbranim duhom in pogledom, usmerjenim v bližnjo cerkev. S tem pokažemo, da verujemo v Jezusa, skritega v tabernaklju in tako obudimo dejanje vere; pokažemo hrepenenje po Jezusu in obudimo v srcu ogenj ljubezni, ki kroti slaba nagnjenja, izbriše male grehe in pripravi v srcu dostojno prebivališče visokemu gostu, Jezusu Kristusu.

Duhovno sveto Obhajilo je zaklad, katerega pozna le malo ljudi.

Kako to sveto Obhajilo ugaja Jezusu in koliko milosti prinese, je pokazal sestri Pavli Maresci, ustanoviteljici samostana sv. Katarine Sienske v Neaplju. V njenem življenju beremo, da ji je Jezus pokazal dve dragoceni posodi, eno zlato, drugo srebrno in ji rekel, da zlata posoda hrani sveto Obhajilo kot Zakrament, srebrna pa hrani duhovno sveto Obhajilo.

Blaženi Ivani od Svetega Križa pa je Jezus povedal, da vsakič, ko se duhovno obhaja, prejme iste milosti, kakor, kadar se obhaja pod podobo kruha.

Čeprav je duhovno sveto Obhajilo tako koristno, da ni mogoče opisati njegove dragocenosti, pa vendar pri vsem tem ne smemo opuščati svetega Obhajila pod podobo kruha. Če bi se zadovoljili samo z duhovnim svetim Obhajilom, s samim hrepenenjem po Jezusu, čeprav bi se lahko približali mizi Gospodovi, bi bilo tako hrepenenje prazno, kakor bi bilo prazno hrepenenje po hrani, ako bi sedel pri polni mizi okusnih jedi in bi jih ne maral uživati.

Duhovno sveto Obhajilo opravimo, kadar nam res ni mogoče k sveti maši, ali pa ga prejmemo še dodatno, ker tako ljubimo Jezusa, zraven pa pridobimo še več milosti.


Vir: Molitvenik Presveta Evharistija, A.D. 1912

Komentarji