Pismo nadškofa Lefebvrea osmim kardinalom (7. 8. 1986)


Vaša zglednost, Vaša vzvišenost,


Ob soočenju z dogodki, ki se v Cerkvi izvajajo pod avtorstvom Janeza Pavla II. in soočen s tem, kar hoče narediti oktobra v Taizeju in Assisiju, se ne morem vzdržati, da se ne bi obrnil na vas in vas v imenu številnih duhovnikov in vernikov prosil, da rešite čast Cerkve, ki še nikoli ni bila tako ponižana v vsem obsegu svoje zgodovine.


To kar pravi in dela Janez Pavel II. v Togu, Maroku in Indiji rojevajo v naših srcih pravično grozo. Kaj bi o tem rekli sveti možje Stare in Nove zaveze? Kaj bi naredila sveta inkvizicija, če bi še obstajala?


Tisti, ki zdaj sedi na Petrovem prestolu, javno nasprotuje prvemu členu veroizpovedi in prvi božji zapovedi. Škandala, ki je bil prizadejan katoliškim dušam, ni mogoče izmeriti. Cerkev se je pretresla do temeljev. Če izgine vera v Cerkev kot edino ladjo odrešenja, bo izginila tudi Cerkev sama.


Ali naj Janez Pavel II. nadaljujejo z uničenjem Cerkve, predvsem v Assisiju, z načrtovano procesijo veroizpovedi po ulicah mesta sv. Frančiška in razporeditvi verstev v kapelah bazilike glede opravljanja njihovega bogoslužja v namen miru, kako to razumejo Združeni narodi? Točno to je napovedal kardinal Etchegaray, ki je odgovoren za tisto gnusno srečanje.


Ali si je mogoče predstavljati, da se v Cerkvi ne dvigne noben avtoritativni glas, ki bi obsodil te javne grehe? Kje so Makabejci?


Za zgled, zaradi časti edinega pravega Boga in našega Gospoda Jezusa Kristusa javno protestirajte, priskočite na pomoč tistim škofom, duhovnikom in katoličanom, ki so še verni.


Na primer, naredil sem ta korak in stopil v stik z vami, ker ne dvomim o vaših občutkih glede te zadeve.


Ta poziv usmerjam tudi na kardinale, ki so navedeni spodaj, da boste morda lahko skupaj delovali in našli uspešno rešitev.


Sveti Duh naj vam pride na pomoč in sprejmite, prosim, Vzvišeni, moj zvesti in bratski pozdrav v Kristusu in Mariji.


+ Marcel Lefebvre, nadškof emeritus – škof tulski


Njegova Vzvišenost kardinal Giuseppe Siri, nadškof đenovski


Njegova Vzvišenost kardinal Paul Zoungrana, nadškof ouagadougouški


Njegova Vzvišenost kardinal Silvio Oddi, s prebivališčem v Rimu


Njegova Vzvišenost kardinal Marcelo Martin Gonzalez, nadškof Toleda


Njegova Vzvišenost kardinal Pietro Palazzini, s prebivališčem v Rimu


Njegova Vzvišenost kardinal Hyacinthe Thiandoum, nadškof Dakra


Njegova Vzvišenost kardinal Alfons Stickler, knjižničar Svete Rimske Cerkve v Rimu


Njegova Vzvišenost kardinal Edouard Gagnon, s prebivališčem v Rimu

Komentarji