Pozdravno pismo p. Regeleja, novega predstojnika Avstrijske province


Prečastiti sobratje, spoštovani bratje in sestre v redovni skupnosti, dragi verniki, prijatelji in dobrotniki, posebej v Sloveniji,


v posebno veselje mi je, da vas lahko pozdravim ob začetku svojega mandata kot provincialni predstojnik. Upam, da kmalu spet vidim to lepo deželo in obiščem kraje, kjer se obhaja tradicionalna sveta maša, kot so jo obhajali v vseh katoliških cerkvah še pred dobrimi 50 leti.


Hvaljen bodi Jezus Kristus! S tem lepim katoliškim pozdravom pričenjam moje prvo pismo kot predstojnik Avstrijske province, h kateri spada šest držav, v katerih se odvija naš apostolat. V naši Bratovščini svetega Pija X. se okrožje lahko primerja z versko provinco, torej teritorialno razdelitvijo, ki se včasih ujema z geografskimi mejami neke države, pogosto pa gre tudi preko njenih meja. V našem primeru smo povezani skozi dolgo skupno zgodovino, skupno katoliško kulturo in zaradi skupne ljubezni do Cerkve. Iz srca pozdravljam vse v Avstriji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem.


Katoliška vera je že iz starih časov naša vez, ki združuje te dežele, naše rimsko prepričanje in našo bogato, razširjeno, tradicionalno pobožnost. Tako hočemo v provinci skupaj slediti istemu cilju, se zavzemati za katoliško Cerkev v naših državah, za našo drago Bratovščino sv. Pija X., za delo prave katoliške obnove.


Kot novi provincialni predstojnik smem priti med vas in prihajam med vas v imenu Jezusa Kristusa. Kako bi lahko to storil bolje, kot s pozdravom, ki oznanja hvalnico Gospodu? On ni samo ustanovitelj, temveč tudi cilj in konec mojega poslanstva, od Njega in za Njega sem tukaj. Edino in samo zaradi Njegove volje, za izpolnjevanje Njegovega dela, za eno, sveto, katoliško in apostolsko Cerkev, sem bil poslan med vas. Delo Jezusa Kristusa je delo resnice in milosti; ker »videli smo Njegovo veličastvo«, govori sveti apostol Janez, »polno usmiljenja in resnice« (Jn 1).


Provincialni predstojnik in končno vsak katoliški duhovnik mora sodelovati tam, kamor ga je poslal Bog, najprej pa mora sodelovati pri Božjem delu za resnico. Pridigati moramo Njegovo besedo, besedo resnice, besedo, ki ne mine, pa tudi če sta minljiva nebo in zemlja (Mt 24). To je beseda, ki jo je On podaril Svoji Cerkvi, katoliški Cerkvi, ki je steber in osnova resnice. Pridigati moramo to besedo, četudi jo ima svet za neumnost in kamen spotike (1. Kor. 1). 


Sem sin in služabnik rimskokatoliške Cerkve. Njen nauk želim izpovedovati, oznanjati, širiti in ščititi z Božjo milostjo ves čas, kajti nauk Cerkve in samo ona je nauk Jezusa Kristusa, je beseda resnice. Že na začetku vas prosim, da molite zame, za mojo duhovniško zvestobo, za mojo skladnost s presveto Božjo voljo, za moje služenje za zveličanje duš v naši ljubljeni duhovniški Bratovščini. Na zaupani mi Božji njivi, naši provinci, sem pripravljen saditi in zalivati; kdor pa sadi, ni nič vreden, niti tisti, ki zaliva, ampak tisti, ki daje rast (1 Kor. 3). Bog želi našo molitev, našo priprošnjo. Bog je namreč tisti, ki po svojem blagohotnem načrtu udejanja v vas hotenje in delovanje. (Filipljanom 2). Brez božje milosti v svojem služenju ne bom dosegel ničesar dobrega in trajnega. Zaupljivo pričakujem, da boste vsi veliko molili zame. To je moja velika tolažba v prihajajočem času.


Pozivam pa vas tudi k molitvi za vso katoliško Cerkev, še posebej za vse duhovnike. Povsod, kjer mora duhovnik bojevati posebno težko bitko za Kristusa in Cerkev, prosim, prihitite mu na pomoč s posebno vnemo in nepremagljivim orožjem molitve. Predvsem pa neprenehoma molimo za duhovniške in redovne poklice ter za katoliške družine. Molimo za oblastnike Cerkve. Vedno še posebno molimo za našega generalnega predstojnika don Davida Pagliaranija, ki mu tudi zagotavljam svojo zvestobo in pokorščino.



Zahvala – Bog vas blagoslovi za vedno, dragi p. Stefan Frey!


Bilo je 25. januarja 2014, ko sem prvič obiskal provincialni sedež v Jaidhofu in provincialnega predstojnika prečastitega patra Stefana Freya. Z njim me je povezal moj prijatelj škofijski duhovnik. Tako sem lahko eden izmed sedmih duhovnikov iz Avstrijske province, ki so prejeli duhovniško posvečenje v obdobju skoraj desetih let (2013-2023), ko je bil p. Frey provincialni predstojnik. V posebno čast mi je, da grem lahko po njegovih stopinjah. To funkcijo s tolikšnimi bremeni v tako zapleteni provinci je opravljal s popolno predanostjo. Sadovi so vidni vsem. Komaj dohajamo delu. Vse delovanje se je povečalo. Deo gratias!


29. junija 2023 bo pater Stefan Frey obhajal 40. obletnico mašniškega posvečenja. To obletnico bomo praznovali na praznik svetega rešnjega telesa v Jaidhofu dne, 8. junija 2023, z vsem katoliškim veseljem in prazničnostjo. Že sedaj ste vljudno vabljeni, da se nam pridružite!


Dragi prečastiti pater Stefan Frey, iz srca se vam zahvaljujemo za vašo ljubezen, za vašo zvestobo in predanost. Troedini Bog naj vse obilno poplača. Vi ste dober in zvest duhovnik, pastir in učitelj naše province, ki je moral marsikaj žrtvovati, tudi lastno telesno zdravje, skozi nenehno hitenje duš, zaradi skrbi za Cerkev. Bog vas večno blagoslovi za vse, kar ste naredil za naše dežele. Želimo vam vse dobro in polno blagoslova pri vašem nadaljnjem duhovniškem delu!


Prav tako bi se rad iz srca zahvalil vsem sobratom in redovnikom province. Zadnji meseci in leta res niso bili lahki. Bistveno premalo nas je, da bi lahko ustrezno izpolnili vse naloge. Vaša zaveza, dragi sobratje, dragi bratje, drage sestre, je velika! Ostanimo vedno zvesti. Prizadevajmo si predvsem za sveto mašno daritev. Vsa pastorala se začne pri oltarju in vodi do oltarja; Potrudimo se vsi skupaj, da bo to podkrepljeno predvsem z dobro pripravo, obhajanjem svete maše in zahvalo. Vem, da je bilo in bo še naprej veliko težav, ki jih je treba premagati povsod. Vaša globoka cerkvena prizadevanja bodo zagotovo prinesla Njegov blagoslov. V prihodnjih tednih in mesecih bi rad opravil vizitacije vseh prioratov in osebno govoril z vsemi duhovniki in redovniki. Z veseljem bom  vključil vaše želje v spomin svete maše.


Letos bo v provinci kar nekaj duhovniških in redovnih obletnic. Še en razlog več za zahvalo. Tukaj bi rad z vso jasnostjo ponovil, kakšna je dejanska naloga in poslanstvo Bratovščine sv. Pija X.: To je katoliško duhovništvo, to so semenišča, duhovniki, skrb za vse katoliške duhovnike iz škofij in redov . Vse se vrti okoli tega. Tako je to videl naš cenjeni ustanovitelj nadškof Lefebvre in tako je že od začetka zapisano v našem statutu, ki ga je Cerkev slovesno priznala 1. novembra 1970. Mimogrede, osrednja naloga okrožnega predstojnika je skrb za duhovniške skupnosti v naših prioratih.


Postni čas 2023


Čez nekaj dni se bo spet začel sveti postni čas. Celotna bojevita Cerkev v našem času bi morala takoj pasti na kolena in prositi Gospoda za usmiljenje. Prisrčno vabim vse, da dobro živijo tradicionalne katoliške navade tega časa: resno vzeti telesni post, druge spokorne prakse, dogovorjene s spovednikom, okrepljeno molitev, velikodušno miloščino. Pogosto molimo križev pot, lepo pasijonsko in postno pobožnost. Preživimo veliko časa v cerkvi. Če mislimo na velikonočno spoved, se tudi mi trudimo imeti dober  apostolat spovedi z družino, prijatelji in sodelavci. Pripeljimo ljudi k spovednici, k duhovniku, h Kristusu! Če smo velikodušni, bo marsikaj bolj plodno.


Jaz sem usmiljenja vreden duhovnik, imam gorečo željo biti dober Marijin sin. Trdno zaupam v svojo nebeško Mater, da bom po njej dobil vso pomoč. Ponovno postavljam pod njihovo zaščito ne samo sebe, ampak celotno provinco. Molite zame Zdravo Marijo, zahvaljujem se vam iz dna srca. In še ena marijanska skrb: pograbimo rožni venec in ga javno molimo, k tej molitvi spodbudimo veliko ljudi!  Ostanite zvesti katoličani!


Hvaljen Jezus Kristus!


Z mojim duhovniškim blagoslovom,


p. Johannes Regele

Jaidhof, na praznik Svečnice, 2. februarja 2023



Komentarji